Zo werkt het

3D printen is een productietechniek waarbij een 3D printer een digitaal bestand omzet naar een tastbaar model. Je kunt dit vergelijken met een normale printer, waarbij er een laagje inkt op een papier wordt geprint. Bij een 3D printer gebeurt dit net zo: na het ontwerpen wordt een object laagsgewijs opgebouwd, met soms wel 100 lagen om zo een tastbaar object te maken. Bekijk ons opgeleverd werk voor een indruk van 3D geprinte items.

Idee

Iedereen kent het wel: dat ene apparaat of gebruiksvoorwerp waar, na verloop van tijd, een onderdeel van mist dat niet meer te krijgen is. Een vaas die online uitverkocht (of veel te duur) is, een mand die je wilt ophangen maar waar nét niet de goede haak voor te vinden is en ga zo maar door. Maar ook voor een laptophouder, kattenspeeltjes, houders, beugels en meer biedt 3D printen de uitkomst. Benieuwd naar voorbeelden? Bekijk dan deze pagina.

Ontwerp

Alle maten helder? Dan wordt er samen met de klant een ontwerp samengesteld.

Kleur en materiaalkeuze

Afhankelijk van de toepassing, kies je het geschikte materiaal. Dit noemen we ook wel ‘filament soort’. Waar het ene materiaal enorm sterk is, kun je ook kiezen voor een iets buigzamere soort of zelfs doorschijnend filament.

Printinstellingen

De instellingen van de 3D printer wisselen per ontwerp en komen erg precies. Hierbij moet je rekening houden met onder andere de dikte van de lagen, de snelheid van het printen, de vulling en nog veel meer. Omdat je bij 3D printen ‘de hoogte in gaat’, heb je soms ook print-ondersteuning nodig. Dit wordt ook wel ‘support’ genoemd. Hierbij worden er ‘ondersteunende laagjes’ geprint om het model op zijn plaats te houden tijdens het printproces.

Printen en monitoren

Afhankelijk van de grootte van het ontwerp, de materiaalkeuze, de printdikte en -snelheid kan een 3D printer soms uren achtereen draaien om het ontwerp te realiseren. Het regelmatig monitoren hiervan is dan ook belangrijk.

Nabewerking

Wanneer je een vaas of beeldje print, kan er nabewerking nodig zijn, zoals spuiten, schilderen, schuren of egaliseren. Soms wordt een ontwerp in twee of meer delen geprint, of dient deze te worden versterkt met bouten, moeren of schroefdraad om vervolgens te kunnen gebruiken. In welke vorm dan ook: PrintAway is dé partner in 3D printing: van ontwerp tot realisatie.

3D printservice PrintAway Leeuwarden

Zo werkt een 3D printer

Een 3D printer verhit het filament (wat je kunt zien als de ‘’inkt’’ van een 3D printer) tot wel 200+ graden. De printmotor (extruder) drukt vervolgens het gesmolten plastic door een spuitmond, ook wel nozzle genoemd. Via de nozzle wordt het plastic laagje voor laagje op een verhitte plaat gedrukt. Het plastic stolt hierbij precies genoeg om goed te blijven liggen.

Meer informatie over 3D printen

  • Soorten filament
  • Voorbeelden 3D printen
  • Over PrintAway
  • Reviews 3D printen
Alles over 3D printen

Waar kan PrintAway jou bij helpen?

Ben je op zoek naar een 3D oplossing, heb je een vraag over 3D printen of ben je benieuwd of PrintAway iets voor jou kan betekenen? Neem dan gerust, geheel vrijblijvend, contact op.